styl 2021


Plošticiam hrozí vyhnanstvo 

Plostice.jpg

V USA zaznamenávajú najväčší výskyt ploštíc za posledných päťdesiat rokov. Ich premnoženie hrozí kvôli masovému cestovaniu a turizmu aj v Európe a ostatných častiach sveta. Ploštice sú nočný hmyz živiaci sa ľudskou krvou a na pesticídy nereagujú. Uvádza to prof. Dr. Dirk Höfer, vedúci nemeckého Inštitútu pre hygienu a biotechnológiu v článku publikovanom v časopise Höhenstein Impulse.

 

Pomocnú ruku ponúkli vedci Inštitútu pre hygienu a biotechnológiu, ktorí vynašli spôsob ako bojovať proti plošticiam aspoň v domácnostiach a hoteloch. Vychádzajú z faktu, že ploštice sa zdržiavajú v blízkosti ľudí, majú rady teplo a vlhké prostredie matracov a v týchto podmienkam sa rozmnožujú veľmi rýchlo. Vedci zmenili životné podmienky v matraci tak, že plošticiam ani len nenapadne sa v nich zapelešiť. Využili pritom citlivosť ploštíc na teplo a sucho, ktoré sú pre ne nepriateľským prostredím.

Do matraca vložili v určených odstupoch výhrevné prvky, ktoré dvakrát týždenne vyhrejú matrac na 55° C a znížia jeho vlhkosť pod 40%. Použitím špeciálneho sieťového zdroja vedci vylučujú akýkoľvek nepriaznivý dopad na človeka, ako zásah elektrickým prúdom alebo vznik škodlivého elektrosmogu. Keďže teplota sa dá nastavovať, matrac je možné využiť aj ako vyhrievanú deku.

Vedci dúfajú, že mnoho ľudí bude mať pomocou tohto matraca nerušený spánok bez štípancov od ploštíc a alergických reakcií na ne. Teraz hľadajú firmu, ktorá by sa ujala výroby a distribúcie špeciálnych matracov. „Keďže ploštice sú veľmi mobilné, nesmú dostať príležitosť zahniezdiť sa v kobercoch alebo čalúnení," varuje prof. Höfer.

 

Zdroj HI

Sprac. dv

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly