styl 2021


Trendy pletenej konfekcie na jeseň a zimu 2013/14 

Pause Cafe 000.jpg

O pletených výrobkoch ako o odevnom fenoméne modernej doby netreba pochybovať. Pletiarske technológie v priebehu posledného štvrťstoročia zaznamenali strmú krivku vo svojom vývoji, ktorému pomohla elektronika as ňou spätémožnosti vzorovania a modelovania. Trojrozmerné pletenie a tvarovanie priamo v stroji je dnes pletiarskou normou.

 

Keď sa k tomu pridajú ideálne vláknové a priadzové vstupy, je pletiarska tvorba priam výtvarno-technickým koncertom. Tak jednoduché to ale nie je. Aj keď to stroj dokáže, musí ho ovládať vynikajúco zohratý tím technikov a dizajnérov. Napriek možnostiam, ktoré sa najvýraznejšie uplatnia v bielizňových a športových výrobkoch, móda pri vrchnom pletenom sortimente často dáva prednosť sofistikovanej jednoduchosti s vysokou kvalitou použitých materiálov, priadzí. Novinkou sú premyslené žakárové a väzobné kombinácie i tvarovanie do nezvyčajných foriem.
Trendy na budúcu jesennú a zimnú sezónu možno vyjadriť v niekoľkých skupinách.

 

Sofistikovaná jednoduchosť
Formy klasických pletených výrobkovsú jednoduché. Patria do nich regulárne priliehavé pulóvre a vesty, najlepšie v spoločnom sete, tuniky aj šaty. Sú vysokej kvality, ktorá je okrem iného daná použitými vláknovými kompozíciami s luxusnými vláknami, napríklad kašmírom. Zaujímavým efektomtusú tvarovacie stopy. Všeobecne sú  jednofarebné s priadzovými efektmi melanže a nekontrastným mulinom, niekedy s jemným reliéfom alebo vrkočovým vzorom. Žakárové nenápadné prvky vzorov sú použité iba v malých plochách. Vzhľad i dotyk bude mäkký, niekedy je povrch upravený miernou vlasovou úpravou.
Farebné fantázie
Veselou, ale zase veľmi sofistikovanou skupinou, je hra so žakárovým vzorom,či už je rozložený celoplošne, formou pleteného patchworku, zaujímavou bordúrou alebo v kombinácii s hladkou plastickou štruktúrou či prúžkom. Zase ide skôr o jemné úplety, kde sa vzor skladá z dvoch, troch až štyroch farieb. Kompozície sú veselo farebné, niekedy až pestré. Formy sú jednoduché - tuniky, krátke „baby" šaty, kratšie i dlhšie vesty, ale aj nohavice do zvonu či obtiahnuté, legínsového typu. Ozdobené sú často sedlá a okraje alebo predné diely.
Tvarová dokonalosť

Skôr 3D koncert pre telo a jeho ozdobu. Jednofarebné typy sú tvarované na stroji, konfekčne spracované len z časti. Tvary sú priliehavé, hladké úplety sú kombinované s väzbovými kreáciami, rebrovými vzormi do šatových, pulóvrových alebo vestových typov. Nové budú nekonštrukčné saká zo strihaných plstených vlnárskych úpletov, s nezapravenými švami ako ozdobným prvkom. Do tejto kategórie patria aj rôzne krátke kabátiky.

Šport a voľný čas
Tradícia, retro nálady, imitácia ručnej tvorby, severské a nórske vzory, kožušinové a kožené zdobenie.To je téma poslednej inšpiračnej skupiny, ktorá je ako stvorená na trávenie času v divočine, v zapadnutej horskej búde. Tak by sa dala charakterizovať posledná tematická skupina, v ktorej sa objavia objemnejšie vesty, svetre a pulóvre s rolovacím golierom, okrúhlym výstrihom aj výstrihom do V. Nové budú kardigany, občas s kapucňou či šálovým golierom zdobeným kožušinou.

 

JČ, Foto: archív autorky

Silk CashmerePause CafeSilk CashmereSilk CashmereMachambra JuyeonMachambra Juyeon

 

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly