styl 2021


PITTI S HUDBOU 

0.jpg

Florencie, 7. - 10. leden 2014

 

Móda ve spojení s hudbou není vůbec špatný nápad, ale ani ne úplně nový. Mnoho módních směrů vzniklo historicky v souvislosti s různými hudebními žánry a tato tendence pokračuje v souběžných kulturách a subkulturách dodnes.

 

Téma letošní zimní edice veletrhů Pitti - 85. Pitti Immagine Uomo a 13. Pitti Woman bylo hudební: „ROCK ME PITTI" je hold muzice, která žije v módě a módě, která žije v hudbě. A tak hudba zněla celým areálem výstaviště ve středověké pevnosti, ať už z mnoho ostrůvků rozesetých po ploše, kde hrály živě malé skupiny či jednotlivci swing, jazz, dixilend, ale i vážnější formy hudby. Různě se střídalo 12 hudebních seskupení a hudba byla mile všudy přítomná. Dá se předpokládat, že veletržní správa měla alternativní program pro případ nepříznivých povětrnostních podmínek, hudba by tak zněla asi jen z desítek kulatých barevných reproduktorů rozesetých na ústřední ploše, které na ohebných drátech působily jako kvetoucí pole. A „módní" muzicírování působilo na návštěvníky velmi pozitivně, postávali u hudebních ostrůvků, zpívali si, pohupovali se do taktu a veletrh si spojili s krásnými vjemy. Aby toho nebylo dost, hráli mezi návštěvníky retro módně odění mladíci kriket. Návštěvnost byla opět vysoká - na to, že veletrh začal den po svátku Tří králů neuvěřitelná, a bylo se na co dívat.

Právě tak jako hudba, ladila s krásou i móda. Módní vývoj, zejména v pánském sektoru už mnohá témata vyčerpal a formy jsou téměř v dokonalé sounáležitosti s funkcí a nároky moderních spotřebitelů na užitné hodnoty a estetické faktory. Jistě, je tu prostor pro neobvyklé projekty a avantgardní nápady. Mají určitou míru obliby u části módně laděných spotřebitelů, ale především lidí, kteří mají schopnost být odlišnými, výjimečnými a jistá dávka exhibicionismu jim také nechybí. Ono to taky bylo vidět přímo na veletrhu, v okamžiku, kdy se tam objevil divoce oblečený tvor, byl středem pozornosti, byl fotografován, byl obdivován..., ale 95% účastníků veletrhu byla ve velmi civilním i když vysoce módním oblečení. Tak to bylo nakonec i s nabídkou, která byla přehlídkou dokonalosti, vyrovnanosti, funkce, řemesla a nových technologií. Nositelem nových tendencí jsou dnes především technologie a jejich možnosti, ať už se to týká materiálů nebo jejich finálních úprav. Mnohé zajistí i možnosti konfekčního zpracování s výsledkem nových vzhledů a vlastností. Pitti byl opět přehled dokonalosti oboru textil-oděv-estetika a ač se to zdá nemožné, zase posunul svou nabídkou laťku o kousek výš. Byl koncertem hudby, módních nápadů a dokonalosti jejich provedení!

DSC00595.JPG2.JPG1.JPG

Jč, foto:autor

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly