styl 2021


Trendy dámskych košieľ a blúzok na rok 2014 

0.jpg

Sú podobným sortimentom ako  pánske košele, ale sú omnoho členitejšie, veľmi rôznorodé a vytvorené s veľkou dávkou kreativity. Dámska móda sa v žiadnom prípade nevyznačuje konzervatívnym prístupom k novým víziám. Košele i blúzky sú určené na vrchnú časť tela, ale žiadne ďalšie iné vymedzenia a obmedzenia sa ich už netýkajú. Možnosť výberu z nepreberného množstva kvalít tkanín a úpletov, vzorových kresieb, aplikácií či rozsiahla módna paleta a v neposlednom rade aj strihové riešenie, dávajú tejto kategórii veľkú voľnosť a flexibilitu. Sezónne módne námety už dávno nie sú úplne jednoznačné, je však možné  vytipovať niektoré zásadné rysy.

Začneme teda u klasiky - košeľa športového charakteru má v dámskom sortimente prapôvod v tej pánskej a je aj podobne vybavená. Má golier, spravidla malý, zapínanie v prehybe či do légy, býva ale zoštíhlená, čiastočne priliehavá a často veľmi subtílna, pokiaľ nemá rýdzo športovú a ochrannú funkciu. Rukávy sú dlhé, ukončené malou manžetou alebo na letnú sezónu krátke. Predĺžená a voľná verzia sa blíži k formám košeľových šiat, ktoré budú módne zaujímavé, či už voľné alebo prepásané. Na tieto typy je najvhodnejším materiálom česaná jemná bavlna, ale aj zmesi s viskózou, ľanom či jemnými syntetickými komponentmi. Na letné typy sa využijú plátnové väzobné varianty, ľahké štruktúry i jemný keper, na zimné obdobie to môže byť aj ľahká vlasová kvalita, ako je flanel alebo prací kord.
Blúzky majú veľmi voľnú a nie celkom jednoznačne definovanú formu, môžu mať malú fazónku alebo sú s väčším ležatým golierom,  do výstrihu V či s golierom s dlhšími špicatými krajmi. Budú ale aj bez goliera, s výstrihmi rôznych tvarov, so zapínaním v prednej časti aj na chrbte a s gombíkmi ako ozdobnými prvkami. Blúzky sú buď v skrátenej dĺžke, často s rozšíreným spodným okrajom alebo ako priliehavé typy, či predĺžené a naberané do lemu v bokovej línii. Bavlna i jemné syntetické a viskózové vlákna, zmesi hodvábu, na letné obdobie  aj ľan, sú dôležitými materiálmi v tejto kategórii. Sú stvárnené do ľahkých plátien, indických mačkaných gázovin, voálov, popelínov aj šifónov - tie budú vhodné na leto, kompaktné typy potom na zimné obdobie.
Romantické nálady budú často vyjadrené v podobe retro blúzok v klasických formách, s malými goliermi so zaguľatenými špičkami, so subtílnymi krátkymi rukávmi, často naberanými v spodnom okraji do volániku či légy. Najrôznejšie čipkové aplikácie a vsadky umocnia tieto nálady. Bavlnené plátno, batist a voál sú zdobené jemnými potlačami kvietkov, drobnými pestro tkanými kockami a rastrovaním, niekedy aj s pretlačou vzoru.
Využívať sa bude aj sochárske riasenie na blúzkach z  jemného džerseja a splývavých úpletov,  na vytvorenie rôznych zaujímavých textúrovaných foriem, v jednofarebnom matnom alebo lesklom vyhotovení.
Spoločenské blúzky budú mať zväčšené goliere aj šálové, veľké manžety, ozdobné zapínanie, riasenie či volány miesto manžiet, žabó alebo kaskádovito riešené textilné zdobenie na prednom diele. Ozdobnými prvkami sú gombíky, spony, čipkové vsadky, ozdobné lemy i ručne háčkované zakončenie. Dôležité sú skvostné materiály, ako hodváb, lesk a mat viskózových vzorov tón v tóne, kovový lesk a trblietavé priadzové efekty. Farebná paleta je široká od bielej až po čiernu a mnohými ďalšími odtieňmi pastelov a sýtych, brilantných tónov.
Súčasný odevný dizajn ctí strohú geometriu, sochárske prvky a vtipné strihové riešenie. To sa nevyhne ani tejto téme, kde sa hľadajú nové formy a nápady v asymetrickom riešení a skladbe farieb do jedného celku.

03.jpg04.jpg07.jpgIon FizAilantocks fashionIon FizJuana MartTJuanjo OlivaMiguel PalacioOpera fashion.Opera fashionRum Jungle

JČ, foto: archív autorky

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly