styl 2021


Dizajn v plnej vitalite 

000.JPG

Salone del Mobile, Miláno 8. 4. - 13. 4. 2014

 

Je to už viac ako zvyk, že najprestížnejší medzinárodný veľtrh nábytku Salone del Mobile v Miláne sa pravidelne stáva miestom a príležitosťou obrovského záujmu. Ak však jeho výsledné štatistiky prevýšia očakávania, znamená to nielen úspech podujatia, ale najmä optimistický obraz skutočnosti, že v sektore to žije naplno.


 

 

To, že ožíva túžba po novom, dokonalejšom a štýlovejšom, potvrdilo 357 212 návštevníkov zo 160 krajín, čo je o 13% viac v porovnaní s vlaňajším rokom. Už 53. vydanie milánskej výstavy poskytlo vo veľkých dimenziách možnosť nasýtiť sa všetkým, čo súvisí s nábytkom a s dizajnom. „Je to triumf množstva a zároveň aj kvality," zhodnotil Claudio Luti, prezident  Salone del Mobile, a prezradil, kde sa skrýva tajomstvo úspechu: „Producenti verili v toto podujatie a predstavili sa nielen s excelentnými výrobkami, ale i s výrazne lákavými výstavnými expozíciami. Investovali a stavili na svoje kolekcie. A svet zavítal sem,  pretože práve tu nachádza najdôležitejšie a kompletné dodávateľské reťazce."

 

Paralelne s tohtoročnou edíciou výstavy prúdili i mnohopočetné podujatia v meste, v rámci týždňa dizajnu Fuorisalone. Možnosti nechať sa vtiahnuť do projektov a predmetov, premeniť sny a predstavivosť na konkrétny dotyk, sa ponúkali z každej strany. Kult štýlu sa podelil o miesto medzi bývaním, módou, kultúrou i gastronómiou. Estetika v kombinácií s funkčnosťou a originalita neobišli v Miláne takmer nič a nikoho. Kto prišiel, mohol len konštatovať, s čím všetkým, niekedy až neuveriteľne úzko, súvisí dizajn. A ako stále viac a viac nachádza nové riešenia, objavuje doposiaľ neobjavené v materiáloch, oprašuje línie z minulosti a dáva príležitosť aj kreatívnym mimo sektoru. Proste pulzuje v ňom tep so závideniahodnou vitalitou. Tou disponujú i materiály, ktoré zamiešajú karty v tendenciách súčasného nábytku. V dominantne medenej farbe, resp. v ružových a fialových odtieňoch, sympatizuje s jednoduchými tvarmi a prikláňa sa k minimalizmu. No vôľa upútať, rozptýliť sa a porozprávať príbeh zostáva a táto úloha je zverená povrchovým úpravám, ako napríklad pri textilných komponentoch upriamením dôrazu na ich vyhotovenie a dekorácie, či zviditeľnením použitých nití.

 

Miláno, Monika Kollárová, Foto: archív autorky

000.JPGMil33.JPGMIl32.JPGMil29.JPGMil20.JPGMil22.JPGMil24.JPGMil25.JPGMIl19.JPGMil18.JPGMil16.JPGMil14.JPGMil5.JPGMil6.JPGMil7.JPGMil11.JPGMil12.JPGMil4.JPGMil3.JPGMil2.JPGMil1.JPG0.JPG

 

 

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly