styl 2021


PINGPONG - Pitti Immagine Uomo, letná edícia 2014 

ping pong.JPG

Loptička skáče z jednej strany stola na druhú v rytme možností protihráčov alebo tiež v ustálenom pohybe elektronicky riadených úderov. Na veľtrhu s pánskou, dámskou, športovou, outdoorovou a nekonvenčnou módou v júni vo Florencii bolo pingpongových stolov, rakiet a loptičiek neúrekom. Niekde ho len tak hrali záujemcovia z radov návštevníkov, inde si pinkali vystavovatelia v rámci svojich expozícií. Na tému tohto športu boli nainštalované aj centrálne dekorácie vo forme mnohých radov zvislých stolov s pravidelným rytmom pohybu loptičiek riadených počítačom alebo veľké plochy obrích pálok ako podkladov k tematickým módnym výjavom.

 

Pingpong, hlavná téma veľtrhu, sa prelínal celou kontraktačnou výstavou. Odraz loptičiek evokoval odrazy našej doby - pink západnej civilizácie/pong impulzov z krajín tretieho sveta, ping tradície/pong nové technológie, ping zabehané poriadky/pong nové formy a farby, ping vrcholový šport/pong rekreačné športovanie, ping dobové inšpirácie/pong retro nálady ... móda zbližuje a posúva svoju kultúru zase o kúsok ďalej.
Nemôžeme si myslieť, že niekde nájdeme úplne odlišné módne formy a absolútnu zmenu rokmi prevereného výrazu pánskej módy. To budeme skôr očakávať vo výplodoch  mladých tvorcov a v trochu vyššej miere v dámskom sektore. Aj v pánskej, máličko konzervatívnej móde je však priestor na kvalitatívnu zmenu. V samom počiatku sú to predovšetkým inovácie materiálov a technológií, ktoré v dokonalej súčinnosti dokážu vytvoriť rad noviniek a posunúť módu po špirále času, ďalej sú to dekorácie, v neposlednom rade detaily a komplexné skladby odevov.
Vyzerá to, že aj módne zdržanliví páni sa budú v nasledujúcej jari a lete pohybovať v optimistických farbách. Aspoň tak vyznela farebnosť jednotlivých odevných súčastí i celkov - celý rad pastelov a jasných farebných kompozícií, kde nechýbajú farby skôr pánmi opovrhované, veľa drobných eternelových a kvetinových vzorov na košeliach aj s klasickým strihom a určených skôr k oblekom, plátené nohavice jasných farieb, výrazné odtiene pletených výrobkov, o plážových a dovolenkových odevoch ani nehovoriac. V potlačiach víťazia florálne tropické dezény alebo sa objavuje fauna či figurálne motívy. Patrí to k dobe vítaných prázdninových úletov a neznamená to navždy. Zdržanlivé sú naopak pánske klasické obleky so strihovou úspornosťou sák s minimálnym vnútorným vybavením, ktoré sú už mnoho sezón na vrchole rebríčka módy. Sú ľahké, bez konštrukcií, z materiálov víťazia zmesi často merino vlny, s hodvábom, viskózou, ľanom a bavlnou v poréznych a odľahčených kvalitách. Vzory využívajú variácie klasických námetov, vracia sa letný tvíd a kvality jemných naté štruktúr. Nohavice sú rovné a pohodlné, niekedy s malou manžetou. Športové  saká  budú pestrejšie a využijú širokú škálu farieb vrátane tých prírodných, budú často z bavlneného plátna či kepru v kombinácii s nohavicami, ktoré sa ohrnú, alebo s rovnými  ku kolenám. Doplnené budú košeľami, ktoré sú dotvorené  mnohými detailmi, s odlišným dezénom podšitia golierov zapínacích lég či sediel.
Dnes už bežne využívaný a veľmi dôležitý je celkový outfit - pre budúce leto to znamená farebné alebo prírodné mokasíny bez ponožiek, ležérne vyhrnuté rukávy či nohavice, ledabolo obviazaný pulóver okolo krku, dokonalá kabela či vak a zladená farebná kompozícia toho všetkého. Sme predsa v Taliansku a tam na to majú patent!!!
Už 86. edícia sa opäť vydarila a sú to práve technológie, ktoré dokážu už toľkokrát opakované typy odevov posúvať do stále nových kategórií, pochopiteľne s kreativitou ich tvorcov.

 D-club


 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly