styl 2021


PRET-a-PORTER – PRIPRAVENÉ na nosenie 

0.JPG

PARÍŽ je lákadlom pre turistov v lete, v zime, ale v prázdninovom období je ich tu predsa len viac. A keď sa pridajú veľtržné termíny a tiež prvá nedeľa v mesiaci, kedy sú múzeá a ďalšie pamiatky zadarmo, potom sa tu nie je pomaly kam hnúť. Lepšie je stráviť čas odbornosťou a pamiatky si len z diaľky užívať.

Súbor módnych parížskych veľtrhov nesie dnes názov Who 's Next a nájdeme ho na pôvodnom výstavisku pri Porte de Versailles, kde sa konalo bezpočet výstav na túto tému dávno predtým, než našinec mohol bežne vycestovať za poznaním. Vtedy sa však volal Pret -a-Porter. Dobový vývoj, ktorý nasmeroval módu aj v Paríži k viac nekonvenčnej a voľno časovej štylizácii, sa pohral aj so skladbou vystavovateľov a výrobných firiem. Spočiatku  smeroval skôr k značkovej, džínsovej, street stylovej a mladej móde, a súčasne k ohromnému množstvu doplnkov aj z krajín tretieho sveta. Dnes sa ponuka ustálila na príjemnú, interaktívne mestskú malosériovú módu s jej špecifikami. Hoci je to móda  medzinárodná, je tu na prvý pohľad viditeľný francúzsky štýl, hoci už v kozmopolitnom podaní. Veľká časť patrí samozrejme doplnkom, obuvi, kabelkám, taškám, klobúkom a bižutérii aj šperkom, veď sú dnes jednoznačne dôležitým prvkom konečného outfitu.
Veľtržná správa už druhýkrát spolupracuje s tureckým národným módnym zastúpením, a tak tradičné trendové prehliadky (po tento raz nezvyčajne statické) aj módne fórum patrili Turkom. Nechýbali výrazné značky Španielov, ako je nekonvenčná Desigual a Smash, jeans móda talianskej firmy Gaudi, Veromoda a rad ďalších... Veľké zastúpenie mala tradičná francúzska romantická, staromilská a rustikálna móda, najkrajšie boli malosériové kolekcie rôznych ateliérov naprieč svetom, kde bol vo vývoji zjavný posun predovšetkým v nasadení staro-nových materiálov, ich nezvyčajných kombináciách a konfekčných technológiách.
Dnešná móda je dejiskom návratov a nové materiály jej dávajú novú dimenziu ľahkosti a štruktúr. Veľká je obľuba čipiek a priesvitov, ktoré aj odevom voľno časového charakteru dávajú krásu a noblesu. Z parížskej veľtržnej scény sa vytratili známe značky športového tovaru a džínsov, tie sú dnes  s posuvom termínov zastúpené predovšetkým na Pitti vo Florencii, na Bread & BUTER v Berlíne, či na ISPO v Mníchove.

Termíny kontraktačných výstav sa k sebe veľmi priblížili. Platí to aj v pánskej móde, ktorá sa o štrnásť dní prezentovala v už spomínanej Florencii. Zatiaľ sa zdá, že karty špecializácie a účasť výrobcov na jednotlivé akcie sú rozhodené a ustálené, ale kto vie, ako nabudúce a WHO'S NEXT??
Najväčší pavilón parížskeho výstaviska patril však bielizni, plavkám, doplnkom a materiálom na bielizeň. Pod súhrnným názvom MODE CITY tam bola prezentovaná ponuka na sezónu jar a leto 2015 a materiálov vysoko technických kvalít už na jeseň a zimu 2015/16.
Francúzi síce mali smútok z prehratého zápasu s Talianskom na MS v ďalekej Brazílii, ale ako sú obe krajiny vyrovnané v tomto športe, rovnocennými súpermi sú aj vo svete módy. Zápas mohli všetci v priamom prenose sledovať na obrovskej obrazovke pred radnicou za prítomnosti polície a tiež každá krčmička, reštaurácia či bistro nainštalovali televízie do vonkajších záhradiek, kde bolo v teplý letný podvečer doslova plno. A tak  móda v meste módy na chvíľku ustúpila športu, na druhý deň však už naplno súperila o priazeň obchodníkov na výstavisku.

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly