styl 2021


Definitívna bodka za OP Prostějov 

V rokoch svojej slávy zamestnával odevný kolos OP Prostějov až desaťtisíc ľudí, dnes sú z neho už len trosky. A to doslova. Päťdesiatročná tradícia zostala pochovaná pod troskami šiestich budov, ktoré do vzduchu vyhodila tona výbušnín. Odevný gignat skončil pred štyrmi rokmi v konkurze, s viac ako dvojmiliardovým dlhom. Príčinu tohto pádu dodnes vyšetruje polícia. Zkrachovaný podnik sa podarilo predať spoločnosti Astria Group za 50 miliónov korún.

 

Ukazuje sa však, že hospodárska kríza, zlé manažérske rozhodnutia či čínske dovozy neboli príčinou stále horšie fungujúceho gigantu. Ako uviedla stránka idnes.cz, za jej krachom je podozrivý odliv peňazí aj majetku. Padajú nové obvinenia aj žaloby. Posledným obvineným v kauze OP Prostějov je František Tuhý, ktorý podľa vyšetrovateľov pripravil firmu o 26 miliónov korún. Je obžalovaný z toho, že napriek narastajúcemu zadlžovaniu firmy sám sebe vyplatil prémie. "Trestnej činnosti sa mal dopustiť tým, že v období od februára 2004 do februára 2008 rozhodol svojvoľne, v rozpore so zákonom, o vyplatení prémií svojej osobe, čím mal spôsobiť spoločnosti Odevný podnik škodu vo výške viac ako 26 miliónov korún. Obžaloba bola podaná na krajský súd v tých to dňoch," potvrdil hovorca Krajského štátneho zastupiteľstva v Brne, Hynek Olma. Tuhému hrozí trest až desať rokov väzenia.

Peniaze mizli aj na účet pražskej právničky Michaely Bartoškovej za poskytovanie právnych služieb v podozrivej  výške 2,9 milióna korún. Potvrdilo sa aj jej prepojenie na dozornú radu OP Prostějov. To však stále nie je všetko. Medzi ďalšími obvinenými je pätica bývalých vysoko postavených manažérov pre založenie majetku firmy na úkor veriteľov. Ak sa previnenie dokáže, môžu pobudnúť za mrežami tri roky.

V poslednom období sedela v predstavenstve OP Prostějov pätica Milivoj Žák, Miroslav Galář, Zuzana Vlachová, Milan Antl a Lukáš Blažek. Či aj oni budú stíhaní, zatiaľ nie je jasné. „Toto však nie sú jediné podozrivé prípady. Vzhľadom na to, aký bol v hospodárení a v účtovníctve zmätok, čo sa tam robili za rôzne majetkové machinácie, presuny v skladových zásobách a ďalšie veci, sa vôbec čudujem, že podnik prežil tak dlho," podotkol jeden z účastníkov insolvenčného konania, ktorý mal o firme detailný prehľad, uviedla ďalej stránka iDNES.cz.

 

Sprac: dv

Zdroj: iDNES.cz

 

 

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly