styl 2021


Aktivity na investičnom trhu rastú 

Podľa realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield investičná aktivita na trhoch strednej Európy, a to v Poľsku, Českej republike, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku dosiahla hodnotu 1,4 miliárd eur investovaných v druhom kvartáli, čo je o 73 % viac než v rovnakom období minulého roku. Približne 2,5 miliardy eur bolo investovaných v regióne od začiatku roka. Je to až o 38 % viac ako v prvom polroku 2013. Vzhľadom na významné transakcie, ktoré sa majú uskutočniť do konca roka, očakávame, že investície dosiahnu rovnaké hodnoty ako v roku 2013. Najvyššie objemy transakcií počas druhého kvartálu zaznamenalo Poľsko a výsledky prvého polroka okrem toho ukazujú, že Poľsko naďalej priťahuje najsilnejší záujem investorov.

 

Investičný trh podľa odvetví

Kancelársky sektor aj naďalej dominuje strednej Európe s 42 % podielom v investíciách v druhom kvartáli (Q2). To odzrkadľuje dôveru investorov so záujmom o nehnuteľnosti najvyššej triedy a prvotriedne lokality oproti novej ponuke v slabších lokalitách.

Najväčšia maloobchodná transakcia počas Q2 v strednej Európe bol predaj 50% podielu nákupného centra Allee v Budapešti za 95 miliónov EUR spoločnosti ING Real Estate. Medzi ďalšie významné transakcie patrí akvizícia Meyer Begman, ktorá odkúpila Fashion Arena v Prahe a akvizícia CBRE Global Investor nákupného centra Galeria Mazovia v poľskom Plocku. Maloobchodné odvetvie očakáva značnú aktivitu počas druhého polroka 2014 v celom regióne.

James Chapman, vedúci stredoeurópskeho investičného tímu spoločnosti Cushman & Wakefield, hovorí: Najvýznamnejší investori hľadajú tie najkvalitnejšie nákupné centrá v Poľsku a Českej republike, ktoré podľa nich môžu ponúknuť vyššiu hodnotu v porovnaní s inými európskymi krajinami. Súčasne sa v oboch krajinách začínajú investíciám otvárať aj krajské mestá. Investori sa v nich stále výraznejšie zaujímajú práve o maloobchodný sector."

 Investičný trh podľa krajín

Apetít na Slovensko, Rumunsko a Maďarsko sa značne zvýšil počas prvého polroku 2014, keďže veľa fondov má o tieto trhy opäť záujem. V pozadí transferu 50 % Allee nákupného centra, zaznamenalo Maďarsko jeho najlepšie výsledky počas druhého kvartálu od roku 2010 a ďalšie transakcie momentálne uzatvárajú. Očakávame, že tento rast záujmu sa bude na týchto trhoch vyvíjať počas druhého polroku 2014 do objemu väčších transakcií.

"Slovenský trh je momentálne viac likvidný ako počas ostatných rokov. Registrujeme množstvo transakcií, ktorých objem stúpa vo všetkých sektoroch nehnuteľností. Očakávame, že v nadväznosti na úspešný rok 2013 dosiahne tohto roku trh investícií úspech," povedal Andrew Thompson, Managing Partner v Cushman & Wakefield na Slovensku.

 

Zdroj: Cushman & Wakefield

 

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly