styl 2021


Zdenka Bubáková 

Mgr. Art. Zdenka Bubáková.jpg

Dizajnérka Zdenka Bubáková nazýva svoje kabelky Bubáčikmi. Nielen preto, že značka nesie jej priezvisko, ale aj kvôli tomu, že kabelka by mala byť miláčikom každej ženy. Mala by byť z materiálu, ktorý hladí, ktorý sa dá pritúliť a hlavne by mala byť nadčasová. Kabelky od Bubak Design vydržia viac než päť rokov, a to nielen vďaka výberovému materiálu, ale aj dizajnu, ktorý si nepodáva ruku s trendmi a teda nebude nikdy „out".

 

Zdenka, spomínali ste, že zrod značky Bubak Design pochádza ešte z čias vysokej školy. Spomínate si však, čo bolo úplne prvým impulzom?

Veľmi živo. Bola to babičkina taška, ktorú som našla na povale. Chcela som na jej základe pôvodne vytvoriť unisex prírodnú tašku pre ľudí, ktorí milujú extravaganciu. Od konceptu unisex som však ešte v začiatkoch upustila a začala som sa venovať len ženám.

Je vôbec možné spojiť extravaganciu s naturálnosťou?

Určite. Naturálnosť v mojom chápaní súvisí s konceptom takzvaného „slow dizajnu", ktorého sa držím. Ide o tradíciu, prírodné materiály, remeslo, lokálnu výrobu a predovšetkým udržateľnosť. Ešte dôležitejší aspekt je nadčasovosť.

Ako sa tvorí nadčasovosť z pohľadu návrhára?

Treba sa zbaviť naviazania na trendy. Úplne zabudnúť, že ste videli v obchodoch na kabelkách dookola napríklad strapce alebo koženku. Ak by som si tieto prvky zobrala a použila ich aj ja vo svojej najnovšej kolekcii, bola by som skôr handmaderom. Ale pokiaľ chcem robiť originálny dizajn, treba na prechodné trendy zabudnúť. To, čo pretrvá, je práve spomínaná tradícia.

V čom môžeme vidieť nadčasovosť na kabelkách Bubák?

Materiál, tvar a dekorovanie. Nič z toho nechytá trendy „za chvost".

Ak sa teda musíte vyhnúť trendom, chodievate vôbec do obchodov?

Nie je potrebné sa zavrieť až do takého vákua (smiech). Stačí, ak sa viem od nich oslobodiť pri svojej tvorbe.

Vaša posledná kolekcia bola tiež inšpirovaná slovenským remeslom...

Áno, kolekcia Majolika bola inšpirovaná mojou spoluprácou s keramickou dielňou Majolika-R. Skúmala som spôsoby ako preniesť ľudové vzory z keramiky na plsť a výsledkom je nová kolekcia, ktorá je v predaji od októbra 2015.

Nebáli ste sa použiť názov značky Bubak Design s tým, že môže znieť infantilne a nevyjadrí skutočné zameranie značky?

Je v tom môj osobný príbeh. Kvôli priezvisku Bubáková som si ako dieťa prežila svoje. Viete si predstaviť. Ale napriek tomu sa mi ho podarilo pretransformovať na niečo, na čo som hrdá a za čím si stojím. A Bubák je vlastne aj meno mojich tašiek. Nie je to len kabelka. Je to Bubák. Vy máte Bubáka. Často dávam kabelkám mená ako napríklad Nezbedný Bubák a vymyslím pár slov o tom, aký tento Bubák je a čo prežíva. Áno, kabelky si vlastne personifikujem (smiech) .

Spomínali ste, že kabelka by mala byť miláčikom a často máte na fotkách modelky, ktoré kabelku objímajú. Čo je na nich také lákavé?

Je to predovšetkým materiálom, z ktorého sú tašky vyrobené. Plsť je príjemná a teplá a zatiaľ stále veľmi málo známa. Klientom častokrát vysvetľujem, že je to prírodný materiál. Konkrétne pracujem s najvyššou kvalitou z merino vlny. Jej vlákna sa doslova splsťujú, zamotávajú sa do seba v takej hustote až vznikne jednoliaty materiál - plsť.

 

Má plsť okrem toho, že je príjemná na dotyk, aj nevýhody?

Všetkým svojim klientov vysvetľujem, ako sa majú o plsť správne starať. Tento materiál je veľmi špecifický a najviac podlieha žmolkovaniu. Ale nie takému, ako sme naučení pri úpletoch, napríklad pletených svetroch. Tu je to v omnoho menšom rozsahu a v rámci údržby stačí občas prejsť kabelku odžmolkovačom alebo lepiacim valčekom.

A čo v prípade, ak žena nenosí výrobky zo zvierat z presvedčenia?

Mám aj alternatívu - existuje syntetická plsť. Tá však nemá až také úžasné vlastnosti ako originál. Napríklad neobsahuje prirodzené oleje, ktoré znižujú priepustnosť a zvyšujú odolnosť. Asi päťdesiat percent všetkých modelov však viem vyrobiť v syntetickej verzii.

Ako dlho trvá dizajnérovi vývoj jedného prototypu kabelky? Koľko vášho času si vlastne kupujeme s jedným kusom?

Príprava úplne prvého modelu pod značkou Bubak Design trvala asi rok. Kým som premyslela celý koncept, určila komu a na aké použitie má slúžiť a čo má jej nositeľke priniesť. Ďalšie modely z jednej kolekcie už nie sú potom tak časovo náročné.

Vymyslenie a nákres môže trvať až rok?

Nie je to len o tvare. Rok trvalo kým som našla kvalitných dodávateľov, správnu kombináciu farieb, komponenty a spravila prototypy, ktoré neboli dosť dobré a dodnes ostali u mňa v skrini. A tie už ani nepredám, lebo viem, že nespĺňajú moje štandardy.

Čo čaká Bubáka v najbližších mesiacoch?

Chcela by som oživiť myšlienku unisex kolekcie - návrhov, ktoré budú môcť nosiť muži aj ženy. Pánski klienti sú pre mňa veľkou výzvou. Teraz pracujem na príprave novej kolekcie plstených batohov. Zatiaľ je možné Bubákov stretnúť napríklad na znojemskom Garage Designe, Dizajn markete v Prahe a v Poľsku na Silesia Bazaar.

 

Mgr. Art. Zdenka Bubáková absolvovala Fakultu architektúry STU v odbore dizajn v roku 2014. Študovala pod vedením prof. akad. soch. Petra Paliatku a akad. mal. Ivety Ledererovej. Počas štúdia bola ako dizajnérka doplnkov do auta súčasťou projektu Škoda E-car. Spolupracuje s ÚĽUVom - Ústredím ľudovej umeleckej výroby a keramickou dielňou Majolika R.

Mgr. Art. Zdenka Bubáková

Mgr. Art. Zdenka Bubáková

Ela Dekánková, foto: archív Zdenky Bubákovej


 



 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly