styl 2021


Zuzana Serbák 

1.jpg

Slovenských dizajnérov obuvi je ako šafranu. Jednak nám na Slovensku chýbajú učebné odbory a jednak sa počet pracovných príležitostí blíži k nule. Ojedinelý zjav slovenského obuvníka, navyše ešte v ženskom rode, stretnete aktuálne v Dunajskej Strede. Tri roky pracovala pre taliansku značku a je presvedčená, že aj s lokálnu značkou obuvi by sa odvážny dizajnér presadil. Či to však skúsi aj ona sama, nám porozprávala návrhárka Zuzana Serbák.

Mladá dizajnérka sa dostala k topánkam postupne, keď začala študovať naVysokej škole umelecko-priemyselnej  v Prahe. Počas štúdia naberala skúsenosti na stážach v Londýne, Amsterdame, ale dokonca aj v Bratislave u Karola Weisslechnera v ateliéri Šperku na Vysokej škole výtvarných umení.

Len niekoľko mesiacov po skončení školy sa jej život začal sústreďovať na talianske mestečko Porcari, kde takmer tri roky pracovala pre značku Roberto del Carlo. Dnes žije na Slovensku, venuje sa vlastným minikolekciám, modelom na mieru pre klientov, ale aj rodine.

 

Na Slovensku nemáme mladú generáciu dizajnérov topánok alebo aspoň o nich nie je počuť. Prečo je to tak?

Pretože tu nie sú školy, kde sa to naučíte a dosť firiem, kde by ste našli uplatnenie. V Česku sú tri vysokoškolské inštitúcie, kde sa môžete vyučiť - v Prahe, Zlíne a Plzni. Či už si vyberiete technický odbor (technológ, modelár) alebo umelecký odbor design. U nás vysokoškolské pokrytie úplne chýba, niečo funguje na stredoškolskej úrovni. A ak už niekto vyštuduje design obuvi v zahraničí, väčšinou tam aj zostane. Aj ja som po škole ostala v Prahe a šla pracovať do Talianska.

 

Mala by u nás lokálna módna značka obuvi vôbec úspech? Veľa sa hovorí lokálnosti, ale keď príde na ceny a predaje, situácia už nie je taká priaznivá.

Myslím si, že áno, môže mať úspech,ak oslovíte tú správnu cieľovú skupinu a vyrábate kvalitne. Čoraz viac ľudí sa dnes zaujíma o to, odkiaľ pochádzajú produkty, ktoré si kupujú, kde a za akých podmienok sa vyrábajú. Je tu skupina zákazníkov, ktorí sa obracajú proti konzumnému spôsobu života, kupujú len to, čo skutočne potrebujú a v najlepšej kvalite akú si môžu dovoliť, uprednostňujú lokálne značky, podporujú domáci trh, premýšľajú ekologicky. Tieto trendy v našej spoločnosti sú a naberajú na sile.

Ceny sú, pravdaže, vyššie, ak vyrábate z kvalitných materiálov malé série a porovnávate to s cenami veľkej značky, ktorá predáva po celom svete. Lokálna značka zvyčajne funguje len na lokálnom trhu a ten je malý. Čiže aj možnosti odbytu sú obmedzené. Vyššia cena odráža okrem toho iný prístup v dizajne produktu či technológii výroby- dizajnér príde s vlastnou konštrukciou alebo uplatňuje také riešenia, ktoré pri pásovej výrobe nie sú možné.

 

Ako obuvník - freelancer si zabezpečujete celý produkt od návrhu dizajnu, cez výrobu až po obchod a marketing. Prečo ste sa rozhodli kráčať touto extrémne náročnou cestou?

Pokryť v jednej osobe všetko je naozaj extrémne náročné a pre mňa zároveň dosť neefektívne. Teraz počas materskej veľa premýšľam a plánujem, ako to zmeniť a celé zmanažovať. Nevylučujem ani prácu pre inú značku, rada pracujem v kolektíve a je to aj finančne menej náročné a riskantné, ako spustiť výrobu vlastnej značky.

 

Spojenie umeleckého sveta s tým obchodným sa takmer vylučuje. Ako sa Vám to darí spájať? Vzdelávate sa v oblasti marketingu?

Vedomosti o marketingu a predaji získavam praxou, príliš aktívne sa v tejto oblasti nevzdelávam a priznávam, že ani nemám obchodného ducha. Myslím si, že by bolo ideálne spojiť sa s niekým, kto vyniká práve v tejto oblasti a vystavať značku spoločne. Zatiaľ som sa spoliehala skôr na to, že moje topánky si svojho zákazníka nájdu samé.

 

Ako získavate teda zákazky?

Kontaktujú ma ľudia nezávisle na lokalite. Čo sa však týka topánok na mieru, tak k tomu  dochádza prevažne v okruhu mojej lokality, teda Dunajskej stredy či Bratislavy. Zároveň ale dodávam topánky aj do pár dizajn shopov v Bratislave a Prahe.

 

S akými materiálmi pracujete? Dá sa povedať, že je koža Vašim top materiálom alebo uznávate aj textílie?

Uprednostňujem kožu. Je to prírodný materiál s výbornými a špecifickými vlastnosťami, ktoré sa ťažko nahradia niečím iným. Samozrejme, koža pochádza zo zvierat, takže sa ňou nesmie plytvať, preto je mi blízky koncept vyrábať malé série alebo na mieru - čiže konkrétnu topánku na konkrétnu nohu,  na dopyt zákazníka. S textilom sa mi nepracuje až tak dobre a textilná topánka ani nemá podľa mňa takú životnosť ako kožená.

 

Vo svojej diplomovej práci ste sa zaoberali kompozitnými materiálmi - silikónom a karbónovými vláknami. Majú takéto topánky obchodný úspech?

Tieto materiály majú špecifické vlastnosti, ktoré sa v prospech obuvi dajú veľmi dobre využiť a myslím si, že v budúcnosti sa aj začnú uplatňovať vo väčšej miere. Ich vývoj a výroba je však neskutočne nákladná a zároveň by bolo treba diplomovú kolekciu celú prepracovať a prispôsobiť sériovej výrobe. Takže zatiaľ je to stále iba v rovine konceptu, kompozitné materiály ďalej nevyužívam.

 

Hovorí sa, že podľa topánok spoznáte úroveň človeka. Pozeráte ľuďom na topánky?

Nijak zvlášť sa tým nezaoberám. Všimnem si, ak má niekto zaujímavé, kvalitné, ušľachtilé či zriedkavé topánky, to sa pozriem rada. Ale inak neskúmam nohy, ani neposudzujem úroveň človeka podľa obuvi.

 

Momentálne ste na materskej dovolenke so 16-mesačným synčekom Filipom. Máte čas aj na tvorbu?

Väčšinu času mi zaberie starostlivosť o dieťa a domácnosť. Občas sa však venujem aj pracovným veciam, tvorba mi chýba. Púšťam sa však len do menších projektov - navrhla som sandále v rámci projektu Local Icons pre českého výrobcu obuvi Snaha. Sem-tam vyrobím topánky na zákazku, alebo najnovšie som navrhla sériu luxusných tenisiek pre obuvníka Mareka Pažitného, ktorý vyrába pánsku obuv na mieru. Taktiež pracujem na svojej novej webovej stránke a premýšľam nad novou kolekciou. 

 

 

 

 

Zuzana Serbák

V roku 2010 absolvovala Vysokú školu umelecko-priemyslovú v Prahe v obore dizajn obuvi a odevu. Skúsenosti zbierala i na stážach v Londýne, Amsterdame a Bratislave. Ako finalistka sa umiestnila na súťažiach v Terste, Mníchove aj Vigevane v Taliansku. Takmer tri roky pracovala pre taliansku značku Roberto del Carlo a zároveň sa venovala vlastným kolekciám a modelom na mieru. Externe tiež pracovala pre značku Novesta. V portfóliu má aj úspešné spolupráce s módnymi dizajnérmi ako Marcel Holubec, Zuzana Kubíčková, Lucia Ivanová alebo s českou značkou Chatty. Momentálne žije v Dunajskej Strede a má 16-mesačného syna.

 

 

1.jpg

Zuzana Šerbáková

2.jpg

model z diplomovej kolekcie (2010)

Serbak_baleriny kolekcia 2011.jpg

baleríny - kolekcia 2011

5.jpg4.jpg

  kolekcia Dimero (2015)

6.jpg

kolekcia Vlnky (2014)

7.jpg

spolupráca s odevnou dizajnérkou Zuzanou Kubíčkovou  (2012)

8.jpg

spolupráca s odevnou dizajnérkou Luciou Ivanovou pre kolekciu Čajka (2011)

9.jpg

topánky pre  českú odevnú značku Chatty  (2012)

10.jpg

Kolekcia pre značku  Roberto Del Carlo (spring/summer 2013)

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly