styl 2021


Príhovor 

Vstúpili sme do ďalšieho roku a s ním vám prinášame aj prvé tohtoročné číslo. Témy, ktoré sme doňho pripravili signalizujú vývin rastu textilného a odevného aj obuvníckeho priemyslu.  Aj prípravy viacerých tohtororočných veľtrhov finišujú s dobrými vyhliadkami. Nie je to len veľtrh Kabo v Brne, ktorý potrebuje väčšiu halu, aby uspojil všetkých záujemcov, ale črtá sa ajznovuzrodenie  trenčianskeho Mesta módy v inovovanej podobe pod taktovkov nového organizátora. Niektoré renomované značky vás prostredníctvom nášho časopisu informujú o nových kolekciách.

 

Do rubriky Postrehy prinášame zaujímavé informácie týkajúce sa falšovania značiek. Vďaka nim, resp. ich predaju prichádzajú krajiny o miliardy eur.  Dozveme sa tiež, že počet e-shopov rastie ako huby po daždi, ale ich kvalita, práve naopak, prudko klesá. Je to zámer alebo nevedomosť?  Informujú o tom kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktoré minulý rok vybrali rekordný počet pokút.

Zdá sa, že trh sa dobre zotavuje, zároveň prináša so sebou nové problémy. Ako viacerí z vlastných skúseností viete, je to nedostatok kvalifikovanej sily. Na neobsadené miesta sa tlačia lacnejšie pracovné sily, okrem  z Ukrajiny aj z iných krajín, pričom domáca pracovná sila je kvôli nekvalifikovanosti  nevyužitá. Resp. je nevyužitá, pretožepo jej kvalifikácii nie je dopyt.  V aprílovom čísle pripravujeme materiál na túto tému, kde sa opýtame na názor a na možnosti riešenia tohto problému odborníkov na Slovensku a j v Čechách.

A ešte jednu radu. Navštívte domáce aj zahraničné veľtrhy, ktoré sú zdrojom informácií, prehľadu aj inšpirácií a tiež  ukážkou rastúcej kvality produktov.

 

Darina Vitteková

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly