styl 2021


Riešenie problémov módneho priemyslu pomocou technológií 

Foundry je názov prvého inkubátora módy v Paríži. Jeho zakladatelia chcú s jeho pomocou riešiť problémy módneho priemyslu pomocou technológií a uľahčiť digitálne zmeny. Jadrom programu je udržateľnosť.

 

V polovici 19. storočia v Paríži vznikla haute couture - a mesto sa naďalej považuje za hlavné mesto módy. Ale prvá generácia, ktorá vyrastala s internetom, si vyžaduje väčšiu udržateľnosť a sociálnu zodpovednosť od francúzskych spoločností zaoberajúcich sa luxusnou módou (zdroj: Bain & Company). Zdá sa, že politici si uvedomujú svoju zodpovednosť. V roku 2019 vznikli dve silné iniciatívy.
Prvou je, že starostka Paríža, Anne Hidalgo, založila iniciatívu Paris Good Fashion. Jej cieľom je urobiť z Paríža do roku 2024 hlavné mesto trvalo udržateľnej módy.
V druhej francúzsky prezident Emmanuel Macron spolu s François-Henri Pinaultom, vedúcim francúzskej luxusnej skupiny Kering, aktivizovali 32 spoločností, aby podpísali takzvaný módny pakt. Signatári sa zaväzujú do roku 2050 znížiť emisie CO2 na nulu, využívať udržateľné suroviny a vo výrobe využívať 100% obnoviteľných energií.

Do tejto iniciatívy spadá aj Foundry, prvý parížsky technologický inkubátor módy. Projekt  založila módna škola IFA v Paríži a má  riešiť problémy módneho priemyslu pomocou technológie a uľahčiť digitálne zmeny.
Udržateľnosť je jadrom programu a je súčasťou všetkých modulov. Predtým, ako sa môžu vyskytnúť rušivé technológie je však potrebné obmedziť strach módneho priemyslu z kontaktu s technológiou.


Vedúci Foundry Peter Jeun Ho Tsang v rozhovore pre Hildegard Suntingerovú objasňuje problematiku.

Módni návrhári majú pocit, že ich tvorivosť je obmedzená technológiou. Ako sa vyrovnávate s týmto problémom v inkubátore módy?
Vidíme technológiu ako nástroj a chceme podporovať kreativitu pomocou metód založených na technológiách. Odporúčame módnym návrhárom, aby s cieľom dosiahnuť kreatívne ciele technologickým spôsobom, kombinovali fyzické a digitálne prvky. Jedným z príkladov je technológia nášho partnerského TG3D Studia, ktorého 3D telesný skener je založený na podrobnom pochopení ľudského tela. Pri používaní slúži ako nástroj na digitalizáciu procesu navrhovania a digitalizáciu materiálu skenovaním a na znázornenie dizajnu v 3D.

Automatizácia sa zvyčajne spája s hromadným tovarom. Do akej miery je vhodný pre luxusný priemysel, ktorý sa stále spolieha na jedinečné kúsky a remeslá?
Remeslo zostane. Aj luxusné výrobky sa môžu modernizovať použitím technológie. Napríklad automatizovaný systém, ako je Blockchain, môže autentický produkt overiť dosiaľ nepoužitým spôsobom. Tým ocení remeslo a zaistí hodnotu produktu. Ako príklad môžem uviesť začínajúce start-upy, ako napríklad Arianee, ktorá cenné objekty bezpečne digitálne zobrazí  a vytvorí trvalý a dôverný komunikačný kanál medzi značkou a vlastníkom produktu. To umožňuje módnym značkám rozprávať viac osobných príbehov o ich jedinečných produktoch, a tak posilniť záujem o značku a jej posolstvo.

Niekedy máme dojem, že najväčším problémom módneho priemyslu je predaj. Prečo je to tak?
Módne trhy sú nepochybne presýtené. To umožňuje spotrebiteľom získať všetko, kedykoľvek a za akúkoľvek cenu. Staré systémy už nefungujú a od módnych spoločností sa vyžaduje, aby svoje obchodné modely zmenili na nové modely spotreby. Poukazujú na to prenajímané modely ako Rent the Runway,  ponuky priamo spotrebiteľom (D2C) od špecializovaných značiek, ako je Warby Parker a ďalšie, ale aj výučba módy ako služby alebo obsahu.

Táto situácia si vyžaduje inováciu a Start-upy majú veľkú slobodu realizovať svoje nápady. S mojím tímom sme v našom prvom laboratóriu v Londýne zaviedli pojem inovácia faktora strachu a stále platí, že značky, ktoré tento strach prekonajú, prežijú.

 

Ktoré oblasti inkubátor technológií Foundry pokrýva a aké sú konkrétne vízie?
Chceme robiť priekopnícke práce v oblasti módy a založili sme laboratórium, ktoré je otvorené pre podnikateľov, študentov a značky na výskum módy. Laboratórium pozostáva zo spoločného pracovného priestoru, výrobného priestoru a priestoru na podujatia. Aby sme vytvorili zodpovedajúci ekosystém, nadviazali sme partnerstvá s technologickými spoločnosťami ako IBM, Lectra a Alvanon. V rámci IFA v Paríži organizujeme aj celé akademické programy v oblasti technológií módy. Toto je svetová novinka. Pokiaľ ide o módne vzdelávanie v smere technológií, ešte nie je také pokročilé.
Náš šesťmesačný inkubačný program sa začína v marci 2020 a jeho cieľom je viesť začínajúce podniky  (start-upy) v oblasti módnych technológií na ceste intenzívneho rastu.

 

Aké špičkové technické zariadenia sú k dispozícii v inkubátore módy?
Okrem vyššie uvedených digitálnych nástrojov pre proces tvorby, uľahčujú digitalizáciu strihov technológie od spoločností Lectra a N-Hega. Ďalšími technickými komponentmi sú 3D tlačiarne, laserové rezačky a elektronika, ako aj zostavy pre virtuálnu realitu. Stále budeme technológie kontrolovať, aby sme zostali na špičke módnych technológií.

 

 

 

Sprac. dv , Zdroj: Innovation Origins

 

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly