styl 2021


Juliu Gaydina a Dinie van den Heuvel 

Dinie van den Heuvel a Julia Gaydina

Dlhodobá skúsenosť a prítomnosť v módnej brandži priviedli návrhárky Juliu Gaydinaovú a Dinie van den Heuvelovú v roku 2014 k rozhodnutiu podeliť sa o svoju vášeň a dať jej podobu v niečom konkrétnom, čo už v tej dobe začalo na seba upozorňovať - udržateľná móda. Vznikla tak značka Infantium Victoria, sídliaca v Hannoveri, ktorá sa špecializuje na produkciu  organických a vegánskych odevov pre deti. Značne fascinovaná romantickými témami a nostalgiou, ponúka nielen estetickú, ale aj etickú alternatívu, v súčasnosti stále dominujúcej rýchlej módy.

 

 

Naozaj obdivuhodným faktom tohto brandu je, že jeho zainteresovanosť prekračuje hranice produkcie a predaja tovaru, a neprehliada ani sprievodné stránky, ako sú napríklad pracovné podmienky vo výrobných jednotkách. Bezpochyby najväčšiu pozornosť venuje výberu materiálov, pri ktorých neprestáva podnikať stále nové kroky a objavovať nové alternatívy. K tým najhorúcejším novinkám patrí vegánska vlna Weganool, ktorú predstavil na januárovom londýnskom podujatí Future Fabrics Expo, a ktorú využil v tohtoročnej kolekcii na sezónu  jeseň/zima „Traces".  Julia Gaydinaová a Dinie van den Heuvelová nám o všetkom porozprávali viac.

 

Prečo ste sa rozhodli zamerať na detskú módu?

Odpoveď je veľmi jednoduchá - pretože deti sú budúcnosťou a hlasom, ktorý by mal umocniť význam mnohých spoločenských odkazov. Pevne veríme, že práve od detského oblečenia by sa mali začať realizovať zásadné zmeny v módnom priemysle.

 

Aká je základná charakteristika vašej značky?

Infantium Victoria ponúka vysoko kvalitné odevy pre deti vo veku od 6 mesiacov do 16 rokov, navrhnuté a vyrobené v zmysle udržateľnej módy, s využitím materiálov s organickým pôvodom. Našou snahou je prispieť k dlhovekosti oblečenia, aby cirkulovalo a poslúžilo viacerým zákazníkom ešte predtým, ako bude dekompostované.  

 

Do tohto segmentu ste vstúpili čisto v snahe sa realizovať, alebo preto, že ste chceli zalátať dieru na trhu niečím inovatívnym?

Dôvodov, prečo sme sa rozhodli konkretizovať naše nápady, je hneď niekoľko. A vychádzajú zo silného presvedčenia, ktoré sa dotýka viacerých aspektov. V snahe vytvoriť zdravé prostredie pre naše deti, sme za používanie materiálov bez toxických chemikálií. Stojíme proti akejkoľvek forme zneužívania zvierat na účely v módnom priemysle. Neakceptujeme znečisťovanie pôdy, vody a vzduchu z dôvodu výrobných procesov v textilnom priemysle, ktoré sú stále bežnou záležitosťou a mnoho zainteresovaných v tomto sektore sa snaží predstierať, že je všetko v poriadku. Nie je nám vôbec ľahostajná ani otázka pracovných podmienok, zneužívanie a podhodnotenie tých, ktorí sa na tvorbe oblečenia podieľajú. V našom prípade využívame výhradne materiály s GOTS certifikátom, ktorý garantuje ich zdravý pôvod a korektné pracovné prostredie.

 

Ktoré materiály používate pri výrobe vašich odevov?

Organickú bavlnu s certifikátom GOTS, organické plátno a konope. Zahrnuli sme i prvotriedne materiály, ako napríklad Piñatex, lotosový ručne tkaný textil a Weganool. Nepoužívame žiadne syntetické vlákna, ako je PVC či polyester, ani v ich recyklovanej forme.

 

Môžete opísať inovatívnu látku - vegánsku vlnu Weganool?

 

Weganool má podobné vlastnosti ako vlna, ale je vyrobená zo 100% rastlinných zdrojov s nulovým odpadom. Novoobjavenú látku vytvára 30% Calotropis a 70% organická bavlna. Calotropis rastie na divoko v opustených krajinách bez vody, bez starostlivosti, bez pesticídov. Len čo sa vlákna extrahujú, koncentrované a fermentované zvyšky z rastlín sa zmiešajú s rôznymi ajurvédskymi bylinkami a upravia sa na ARKA - veľmi účinný biologicky výživný repelent proti hmyzu. Výroba vegánskej vlny má aj ďalší dôležitý benefit. Väčšinou sa vykonáva ručne, a to posilňuje postavenie žien a pomáha vidieckemu hospodárstvu v suchých častiach krajiny, kde nie sú zabezpečené pracovné miesta.

 

Sú vaše odevy dlhoveké?

Áno, a to vďaka tomu, že vyberáme dosť nekompromisne iba materiály vyrobené z najkvalitnejších vlákien. V nich je podstata dlhovekosti.

 

Aké ďalšie mimoriadne služby ponúkate okrem použitia nových materiálov?

Od prvého dňa našej činnosti využívame princíp transparentnej firemnej politiky. Na našej internetovej stránke, tiež v komunikácii prostredníctvom maloobchodníkov, poskytujeme komplexný zoznam dodávateľov, subdodávateľov pre koncového používateľa a ďalšie značky. Keď zdieľame tieto informácie, šírime odkaz o udržateľnosti a vytvárame pridanú hodnotu pre vedomých spotrebiteľov. Naša činnosť je z 95% bez plastov. Zozbieraný odpad sa spracováva v špeciálnych zariadeniach. Na našom webe ponúkame tiež secondhandový predaj, poskytujeme prístup k našim kolekciám a zabezpečujeme, aby boli naše odevy využité a vydržali čo najdlhšie.

 

V akom tóne ste sa snažili naladiť letnú kolekciu 2020?

Kolekcia na najbližšie teplé mesiace sa nazýva "ŽIADNE PESTICÍDY" a vyzýva k nepoužívaniu biochemikálií, ktoré sú škodlivé pre biologickú diverzitu. Dôležitosť hmyzu sme podčiarkli tým spôsobom, že sme ho prostredníctvom ručných výšiviek a potlačí umiestnili na naše odevy ako dekoráciu. 

 

Ktoré kľúčové vlastnosti by nemali chýbať v detskom odeve?

Musí zabezpečiť príjemný dotyk na pokožke, ktorá je hlavne pri najmenších veľmi citlivá. Pre nás je neprehliadnuteľná aj neviditeľná kvalita, teda vnútorne švy, ktoré by tiež mali byť realizované do úplnej dokonalosti. 

 

Ako vnímate pohodlie a nositeľnosť v detskom oblečení?

Je známe, že deti nebudú nosiť niečo nepohodlné. Ich aktívny pohyb si vyžaduje práve odevy, ktoré im ho umožnia. Že sa to darí realizovať v našich výrobkoch vidíme už napríklad pri fotení, ako sa malí modeli cítia uvoľnene a prežívajú tieto chvíle s veľkou hravosťou.

 

Je štýl pre vás spôsobom vyjadrenia estetickej stránky, alebo aj nejakého názoru a postoja?

Štýl je o individualite, ale výber trvalo udržateľného dizajnu je prejavom istej ideológie.

 

Nasledujete trendy?

Predstavujeme avantgardu detského oblečenia a často sme práve my považovaní za ukazovateľov trendov.

 

Čo vám prekáža na súčasnej detskej móde?

Že v širokom ponímaní zostáva naďalej príliš jednoliata a konzervatívna, a okruh návrhárov naznačujúcich túto zmenu, dnes nie je ešte stále dostatočne veľký. Dúfame, že šírením informácií o práci a etike našej značky inšpirujeme aj ostatných.

 

Aké zmeny sú potrebné na zachovanie udržateľnosti v módnom sektore?

Treba si v prvom rade uvedomiť, že udržateľnosť nie je záležitosť dotýkajúca sa výroby, ale predovšetkým dizajnu. Rýchla móda je dôsledok chybného navrhovania. Takže, ak ma prísť k dôležitým a nevyhnutným zmenám, tak je v prvom rade na kreatívnych tvorcoch, aby pochopili, že súčasný stav a ich konanie nie sú správne. 

 

Aké odozvy na vašu prácu a na to, čo reprezentujete, ste zaznamenali doposiaľ?

Veľmi dobré. V roku 2018 sme dokonca získali v Nemecku ocenenie Peta Vegan Fashion Award, ktoré bolo udelené po prvýkrát v kategórii detskej módy.  

 

Ste súčasťou aj iniciatív mimo módneho priemyslu, ktoré súvisia so záchranou našej planéty?

 Áno, časť výťažku z predaja našej tohtoročnej kolekcie bude určená na podporu záchrany včiel.

 

Monika Kollárová, Foto: Infantinum Victoria


1kolekcia jeseň/zima 2020/21kolekcia jeseň/zima 2020/21kolekcia jeseň/zima 2020/21kolekcia jar/leto 2020kolekcia jar/leto 2020kolekcia jar/leto 2020kolekcia jeseň/zima 2020/21

 

 

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly