styl 2021


ŠUMNÉ - Dokolečka, dokola... 

Dominika a Eva - projekt Šumné

O projektoch zapožičiavania oblečenia aj na každodenné nosenie za poplatok (zdieľaná ekonomika) sme už v našom časopise písali zatiaľ len ako o zahraničných iniciatívach. Pred ôsmimi mesiacmi vznikla aj v Bratislave požičovňa odevov v duchu slow fashion. Funguje pod názvom Šumné a ide pilotný program troch oduševnených mladých žien.

 

 

Šumné ponúka prenájom kvalitných výrobkov od lokálnych značiek, ktoré vyrábajú oblečenie v duchu slow fashion, na rôzne časové obdobie. Keď sa zákazníčke kúsok zunuje, jednoducho  ho vráti a môže si vybrať iný. Požičaný odev firma vyčistí a poputuje k ďalšiemu zákazníkovi.

Projekt funguje na princípoch cirkulárnej ekonomiky. Znamená to, že oblečenie po použití neskončí na skládke odpadu, v spaľovni či zabudnuté v skrini, ale zostáva v "obehu". Keď sa odev časom stane nenositeľným alebo sa nenávratne poškodí, poputuje na recykláciu - ak to bude možné, tak ho upcyklujú - prešijú alebo upravia na nový model, ktorý znova pošlú do "obehu" alebo ho posunú do firiem, ktoré z textilného odpadu vyrábajú izolácie pre budovy či iné produkty.

Dominika, Eva a Betka  sú mladé ženy, ktoré sa móde profesionálne nevenovali. Už od štúdií sa však zaujímajú o udržateľnú módu a touto cestou chcú prispieť svojou troškou do mlyna. A to, že túto tému ponímajú komplexne svedčí to, že okrem „požičovne" organizujú aj semináre, školenia a robia osvetu. O svoje skúsenosti sa s nami podelili.

 

Čo vás podnietilo k tomu, aby ste svoju energiu aj financie vložili do založenia  

slowfashion e-shopu ?

Veľmi nás trápilo, čo sa deje v textilnom priemysle. Akými nekvalitnými a lacnými produktmi sme zahltení. Podľa viacerých výskumov vraj bežne nosíme len 20 % toho, čo máme v skrini, zvyšných 80 % končí do 2-3 rokov na skládke odpadu. Nezriedka sú to nové a nikdy nenosené veci. Snažili sme sa obliekať zodpovedne a udržateľne, ale stále to nebolo „ono". Keď sme potrebovali niečo nové, nie vždy sme to našli na swapoch či v sekáčoch. Vtedy sme sa začali viac obzerať po slovenských dizajnéroch, ktorí sa svojím prístupom k výrobe hlásia k slow fashion. Keďže ide pochopiteľne o drahšie výrobky, nie vždy sme si ich mohli dovoliť. Potom sme v zahraničí narazili na model prenájmu oblečenia a prišlo nám to ako niečo prelomové, niečo, čo by vyriešilo aj náš šatníkový problém. Prenájom znamená, že ľudia oblečenie nevlastnia, ale si ho požičiavajú - prenajímajú. Tak sme čakali, kedy to príde na Slovensko a budeme si môcť konečne niečo prenajať. Po čase Dominika povedala o systéme prenájmu svojmu bratovi, ten sa na ňu zahľadel a povedal: „A prečo čakáte? Prečo to nezačnete robiť vy? " A stalo sa, Šumné - teda nielen pekné, ale aj umné obliekanie bolo na svete.

Prenajímať sa však dá aj bežné oblečenie, nielen slow fashion.

Keď sme sa rozhodovali, aké kúsky chceme prenajímať, rozhodli sme sa takmer bez váhania pre slow fashion. Keby sme  sa rozhodli inak, išli by sme proti vlastnému presvedčeniu a samým sebe. Necítili by sme sa v súlade s naším projektom a našimi hodnotami. Možno je táto cesta, na ktorú sme sa vydali, oveľa ťažšia a bude pravdepodobne  trvať dlhší čas, kým sa nám podarí dosiahnuť všetky nápady a ciele, o ktorých dúfame. No dôležitejší je pre nás skutočný zmysel projektu Šumné a jeho pozitívny dopad na ľudí a životné prostredie, ako rýchle zisky bez skutočnej hodnoty.

 

Je Váš záujem o módu profesionálny alebo ste využili novú možnosť v podnikaní?

Nič, čo sa týka  módy sme neštudovali, boli sme bežné spotrebiteľky vychované na fast fashion kúskoch, ktorým sa z tejto záľuby podarilo vymaniť a hľadali sme alternatívy, ako  sa môžeme obliekať štýlovo, či si z času načas dopriať príjemný pocit z neopozeraného modelu a zároveň neprispievať k nadmernej spotrebe.

 

Na trhu ste viac ako osem mesiacov. Čo bolo najťažšie na Vašom etablovaní sa na ňom?

Ide o pilotný program a máme pred sebou ešte dlhú cestu, kým budeme môcť povedať, že  sme na trhu plne etablovaní. Ale pristupujeme k Šumné srdcom, takže nás to veľmi baví a napĺňa, každý deň sa učíme niečo nové, stretávame sa so skvelými a inšpiratívnymi ľuďmi. V tom celom je asi najťažšia časová náročnosť - nezabudnúť pri množstve práce na seba či svojich priateľov a rodinu, a zároveň si správne vybrať cestu - teda nerobiť všetko a vedieť sa zamerať na podstatné veci, vedieť si stanoviť priority. Človek má totiž milión nápadov a je ťažké niektorým odolať a dať ich na waiting  list.

 

Keď ste zakladali firmu, vychádzali ste z osobných skúsenosti u nás a v zahraničí?

Samotný model prenájmu sme odpozorovali v zahraničí, zaujala nás americká Rent the Runaway, to už je úplne iný level, ďalej Lena Fashion Library z Holandska. Na Slovensku sme o tomto modeli nepočuli, ale samozrejme, bežné požičovne spoločenských šiat sú tu od nepamäti.

 

Odoberáte tovar len od slovenských alebo aj zahraničných lokálnych značiek?  Vytvárate aj sami nové módne kúsky?

Momentálne sa zameriavame najmä na slovenských dizajnérov a dizajnérky, ale určite chceme ísť časom aj smerom k európskym udržateľným značkám. Dizajnérov a dizajnérky si vyberáme  podľa toho, či vyrábajú svoje modely lokálne, či sa hlásia k slow fashion a aký typ módy vyrábajú. O spoluprácu nás oslovujú aj samotné dizajnérky a dizajnéri. Pre nich je spolupráca s nami výhodná - o nič sa nemusia starať, celý servis prenájmu oblečenia zabezpečíme my a oni sa môžu sústrediť na to, čo ich baví, teda dizajnérska tvorba.  Naším cieľom je, aby sa kvalitná, slovenská a udržateľná móda stala bežnou súčasťou našich šatníkov alebo tvorila väčší podiel v šatníku, ako je tomu dnes. Snažíme sa preto šíriť osvetu o slovenskej móde, blogujeme, prednášame na podujatiach či vo firmách. Ich tvorba sa teda aj vďaka Šumné dostáva viac do povedomia verejnosti. Okrem toho sme platforma pre dizajnérov a ďalší odberný a komunikačný kanál pre ich výrobky.

Sami nové módne kúsky nevytvárame, ja osobne si napríklad trúfam maximálne zaštopkať ponožky,  ale v prípade, že sa kúsok poškodí, tak ho dávame opravovať či prešívať krajčírkam. Máme v ponuke napríklad krásne biele košele. Veľa ľudí sa nás pýta,  či sa nebojíme, že sa zašpinia tak, že nepôjdu vyčistiť, ale my sa vôbec nebojíme. Dokonca sa na to aj troška tešíme, lebo ich považujeme za také plátno, ktoré len čaká, kedy ho niekto pomaľuje a vznikne z toho ešte jedinečnejší kúsok.

 

Máte osobnú skúsenosť s tým, ako vnímajú zákazníci udržateľnú módu v zahraničí a u nás?

Bolo to práve v zahraničí, kde sme sa po prvýkrát stretli s prenájmom oblečenia. Doteraz si pamätáme, ako nás prekvapilo, keď sme natrafili na butik, kde sme si síce nemohli nič kúpiť, ale za paušálny poplatok sme si veci mohli pravidelne obmieňať. Tento koncept bol braný ako niečo veľmi prirodzené a tešil sa veľkej obľube. Na Slovensku z našich prieskumov vyplýva, že takmer 60% ľudí má o prenájom oblečenia záujem a viac ako štvrtina opýtaných má záujem o viac informácii čo sa týka prenájmu a udržateľnej módy. My si tento trend najviac uvedomujeme pri pozitívnej spätnej väzbe, ktorú dostávame od našich zákazníčok a tiež návštevníkov festivalov a podujatí, na ktorých sa so Šumné zúčastňujeme.

 

Aké sú Vaše skúsenosti so zákazníčkami? Sú disciplinované a  je ich vzťah k požičaným veciam zodpovedný?

Musíme naše zákazníčky veľmi pochváliť. Zatiaľ máme naozaj len dobré skúsenosti, všetko vrátia vo veľmi dobrom stave a načas. Snažíme sa im aj poskytovať základné informácie, ako sa o oblečenie starať. Zvyčajne nie je potrebné, aby ho prali doma - všetko dávame vyčistiť profesionálne. Ale keď má niekto požičané veci mesiac, tak si samozrejme potrebuje kúsky vyprať a je to úplne v poriadku.

 

Viete z Vašej praxe povedať o aké štýly odevov je väčší záujem - spoločenské, denné alebo business?

Asi nebude prekvapením, že najväčší záujem je o spoločenskejšie šaty - či už svadby, rodinné oslavy, promócie, ale veľmi často si oblečenie požičiavajú napr. moderátorky, herečky na vernisáže, premiéry filmov, krsty kníh, ale aj na konferencie a iné biznis príležitosti či v období tehotenstva.

 

Aké ciele ste si vytýčili do budúcnosti?

Taký krátkodobý cieľ je do konca roka spustiť online Knižnicu oblečenia. Naším ďalším veľkým snom je mať raz aj fyzickú prevádzku. Zároveň chceme naďalej rozširovať naše portfólio o nové kúsky a nových dizajnérov a dizajnérky. Ale takým prvoradým cieľom  je, aby sme dostali viac kvalitnej módy a kvalitných udržateľných materiálov do našich bežných životov. Mnohé z nás ani nevieme, ako vyzerá kvalitne ušitá sukňa a čo má obsahovať či kvalitne ušitý kabát.

 

Myslíte si, že slovenský spotrebiteľ je spoločensky a vnútorne pripravený na cirkulujúcu ekonomiku v odevnom priemysle?

Snažíme sa osloviť zákazníka cestou osvety - píšeme blogy, robíme prednášky na firmách, školách či rôznych podujatiach nielen o prenájme, ale aj celkovo o rýchlej móde a dôležitosti spomalenia v tomto smere. Ale myslím, že ľudia na Slovensku sú stále viac a viac uvedomelí, stretli sme sa s množstvom pozitívnych reakcií na nápad prenájmu resp. požičiavania kvalitnej módy vyrobenej v duchu slow fashion, ktorá je logicky drahšia, a tým pádom pre bežného človeka menej dostupná a vďaka požičaniu môžu kúsok nosiť za zlomok jeho ceny a neriskovať, že im zostane visieť v skrini.

Spomenuli ste Knižnicu oblečenia.  Čo to je a ako funguje?

Často sme dostávali otázku, či nezbierame nosené oblečenie a nevieme ho nejako využiť, keďže mnohí ľudia vlastnia kúsky, ktoré síce majú radi a sú v dobrom stave, ale už ich z rôznych dôvodov nenosia a je im ich ľúto vyhodiť, či len tak darovať. Tak sme sa rozhodli, že založíme prvú Knižnicu oblečenia na Slovensku a začneme takéto kúsky od ľudí prijímať a chceme ich prenajímať za náklady s tým spojené, aby každý už raz vyrobený a zakúpený kúsok oblečenia mohol byť využitý v plnej miere. Každým jedným nosením navyše sa totiž znižuje módna stopa jednotlivých kusov oblečenia a tým aj ich dopad na životné prostredie, čo je pre nás kľúčové.

Knižnica oblečenia bude fungovať na podobnom princípe ako knižnice, na ktoré sme zvyknutí. Avšak namiesto kníh si ľudia budú môcť za členský poplatok zapožičať oblečenie, ktoré bolo do Knižnice oblečenia darované. Samozrejme, oblečenie budeme pravidelne dopĺňať, triediť, opravovať, profesionálne čistiť a žehliť, aby sa k zákazníkom  dostalo vždy čisté a bez závad.

Darované oblečenie, ktoré nebudeme vedieť poskytnúť na prenájom, poputuje do centier pomoci, second handov, prípadne na upcykláciu a týmto darovanému oblečeniu predĺžime jeho životnosť.

 

Darina Vitteková

Foto: Pepo Gonda

Foto Pepo GondaFoto Pepo GondaFoto Pepo Gonda

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly