styl 2021


Dnes módny trend, zajtra odpad 

V minulom čísle sme uverejnili informáciu o pilotnom programe švédskej spoločnosti H&M, ktorá popri bežnom predaji experimentálne, ako pillotný projekt, zriadila v centre Štokholmu „požičovňu" luxusných dámskych odevov. Netrvalo dlho a začali sa k tejto forme obchodovania pridávať ďalšie firmy, ochotné podieľať sa na zmene odevného módneho priemyslu. Ťažko odhadnúť, do akej miery sa toho zákazníci chytia, nechajme preto prehovoriť spoločnosť, ktorá sa rozhodla pripojiť do takého experimentu na základe čísel.

 

Ako funguje predaj odevov v súčasnosti? Dnes módny trend, zajtra odpad - zatiaľ čo zákazníci nakupujú nové odevy za nízke ceny, životné prostredie platí za to neprimerane vysokú cenu.

Podľa Start Wirtschaft sa čakáva, že do roku 2023 sa tržby na módnom trhu zvýšia o približne 2,3 percenta ročne. Celkovo by to bolo najmenej 70 miliárd eur. Vychádza sa z toho, že nemeckí spotrebitelia v súčasnosti v priemere nakupujú približne 57 odevov ročne. Podľa štúdie Greenpeace sa však tieto odevy nosia iba asi polovicu času ich životnosti. Nákup, nosenie, odhadzovanie - to je životný cyklus väčšiny módnych tovarov. Keď trendy zmiznú, asi 80 percent svetového textilného tovaru skončí v odpade. V skutočnosti sa recykluje len malá časť.

Táto enormná spotreba má negatívny vplyv na naše životné prostredie a na existenciu cenných zdrojov. Ako uviedol Start Wirtschaft, podľa nadácie Ellen MacArthur sa už v roku 2015 uvoľnilo do ovzdušia viac ako 1,2 miliardy ton CO2 celosvetovej produkcie  textilu. To dokonca prekračuje celkové emisie všetkých medzinárodných letov a námornej dopravy spolu. K tomu musíme prirátať ročnú spotrebu vody 79 mld. metrov kubických a 98 mil. ton ropy (od roku 2015). Aby sa tieto účinky na životné prostredie znížili, je potrebné, aby sa zmenilo správanie spotrebiteľov a predĺžila sa životnosť odevov.

Presne tento cieľ si stanovila začínajúca berlínska spoločnosť Re-nt, ktorá sa rozhodla zmeniť módny priemysel. V snahe čeliť verejnosti, ktorá odevy zahadzuje, chce Re-nt módny priemysel regenerovať a prispôsobiť ho cirkulačnému hospodárskemu modelu. Spoločnosť je založená na princípe „použiť namiesto vlastniť" a vyvinula infraštruktúru umožňujúcu online prenájom módy. Zákazníci tu môžu tiež využiť abonentný systém predplatného na prenájom oblečenia na určité časové obdobie.

Spotrebitelia tak získajú iba dočasné užívacie právo, produkt sám zostáva vlastníctvom značky. Výber sa pohybuje od známych značiek, ako sú Edited a Adidas, až po ekologickú módu od Nataschi von Hirschhausenovej a značkové výrobky Stella McCartney. Spoločnosť Re-nt nespolupracuje výlučne s výrobcami s trvalo udržateľnou produkciou, chce zámerne podporovať stratégie udržateľnosti veľkých spoločností: „S našou koncepciou chceme osloviť klientov fast módy a pomôcť veľkým značkám prehodnocovať svoj prístup. Preto vytvárame partnerstvá so značkami, ktoré sa zaujímajú o trvalo udržateľný rozvoj," hovorí zakladateľka firmy Re-nt Robina von Steinová pre Start Wirtschaft. Re-nt tiež venuje pozornosť materiálom, ktoré sa dostanú do cyklu: „Vyberáme predovšetkým tovar, ktorý je vyrobený z odolných a recyklovateľných surovín," dodáva von Steinová.

 

 

ATOK

Výstavy a veľtrhy

Termíny výstav a veľtrhov v najbližšom období si môžete pozrieť TU.

dolly